A hitelmoratóriumot a koronavírus-járvány okozta gazdasági hanyatlás enyhítésére vezették be 2020-ban. Ezt első körben 2021. június 30-ig hosszabbították meg, majd legutóbb október 31-ig kaptunk haladékot a törlesztések szüneteltetésére, a nehéz helyzetbe került rászorulók pedig további segítségre is számíthatnak. Nem árt tehát figyelemmel kísérni a tavaly tavasszal bevezetett adósvédelmi intézkedés lejárati dátumát, és hangolódni a finis által előidézett változásokra. Vajon mik ezek, és hogyan készülhetünk fel egy esetleges problémacunamira?

Lejáró moratórium, emelkedő kamatok

Az nem kérdés, hogy a hitelmoratórium megszüntetése kiszolgáltatott helyzetbe hozza a válság miatt eleve rossz pénzügyi körülmények közé került háztartásokat. A szüneteltetés önmagában persze óriási és sokaknak valószínűleg nélkülözhetetlen segítség volt, hiszen az anyagi gondokkal küzdők részére a hiteltörlesztések komoly terhet jelentettek volna, azonban nem szabad megfeledkezni a moratórium alatt folyamatosan felhalmozódott kamatokról és a futamidő meghosszabbításáról sem. Ezen okok miatt ugyanis a törlesztés szüneteltetése a kölcsönre visszafizetendő teljes összeget jelentős mértékben gyarapította, olyannyira, hogy egy, a moratórium kezdetén 15 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű és 4,5 százalékos kamatú lakáshitel esetében a szüneteltetés a teljes visszafizetendő összeget akár 7 százalékkal is megnövelhette, ami jelentős plusz bárkinek.

Másrészt az inflációs kockázat miatt nem kizárt, hogy a jövőben a magyar jegybank szigorít a monetáris feltételeken, ez pedig egyértelműen a kamatok emelkedését eredményezheti, ami közvetetten valószínűleg csökkenti a befektetési célú lakásvásárlás várható hozamát. A hitelmoratórium magától értetődően rengeteg lakáshitelest érint: a múlt év végén a hivatalos KSH-adatok szerint a lakáshitelállomány 43 százaléka tartozott a moratórium hatálya alá, számszerűsítve összesen 286 ezer lakáshitel-szerződés, amelyek összege akkor meghaladta az 1800 milliárd forintot.

KSH: Törlesztési moratóriummal érintett lakáshitelek száma, 2020. december 31.

A legfrissebb bejelentés szerint a törlesztési moratórium jelenlegi formájában október 31-ig tart, majd a rászorulók számára 2022. június 30-ig kitolódik – ez az intézkedés is a pénzügyi stabilitást szolgálja. A rászorultságról nyilatkozni kell. Kik lehetnek az érintettek? A nyugdíjasok, a gyermeket várók és nevelők, a közfoglalkoztatottak, azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, illetve azok a vállalkozások, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

Nem nehéz kitalálni, hogy mire számíthatunk. Valószínűleg sokan kerülnek a „nem tudok fizetni” helyzet slamasztikájába, innentől pedig lehet tovább görgetni az időrendi történések sorát: felmondott hitelszerződések, végrehajtások, sírás-rívás. Mivel a számok tükrében sokan hasonló cipőben lesznek majd, óriási dömping várható a piacon, így nem lesz túl egyszerű és gyors folyamat értékesíteni egy ingatlant, pedig egy ilyen szorult helyzetben az idő sajnos sürget. Mit tehetünk, kihez fordulhatunk? Egyáltalán van megoldás?

Segít az AdósPajzs 

Az AdósPajzs szakértői csapata jelzáloggal és végrehajtási joggal terhelt ingatlanok eladására specializálódott pénzügyi tanácsadók, követeléskezelési szakemberek, egyszerre több bank hitelkonstrukciójára rálátó többes ügynökök, ingatlanközvetítők és kellő forrással rendelkező befektetők társulása, így egy komplex, ha jobban tetszik, egyablakos megoldást tudunk ajánlani azoknak, akik a szokásosnál gyorsabban és gazdaságosabban szeretnék eladni terhelt ingatlanjukat. Egy komplex javaslatot nyújtunk, amelynek következtében úgy kerül piacra a terhelt ingatlan, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a piacon aktuálisan elérhető legmagasabb áron keljen el.

Hogyan néz ki ez négy lépésben?

  • Megtaláljuk a megfelelő vevőt, egyeztetjük az eladás részleteit, feltételeit.
  • Lealkudjuk az ingatlanra bejegyzett követelést.
  • Megkeressük a legkedvezőbb hitelkonstrukciót a vevő számára.
  • Véglegesítjük, hivatalos formába öntjük a teljes adás-vételt.

Ha a potenciális vevőjelölt hitelre szorulna, erre is lesz konstrukció, és a megszerzett ingatlan tehermentes birtokba vételében szintén képesek vagyunk segítséget biztosítani. Pontosan tudjuk, hogyan kell értékesíteni a terhelt ingatlant, hogy a piaci árat maximalizálhassa az eladó. Sőt ha kell, alkudunk is a pénzintézettel az eladóval szembeni követelés mértékéről. Ez a két szolgáltatás, azaz a terhelt ingatlan professzionális értékesítése és az adós megbízása alapján történt tartozáscsökkentési alku, együtt komoly előnyt jelent a piacon a jelenleg elérhető más szolgáltatások halmazában. Regisztráljon, kérjen visszahívást!