A Covid19-pandémia nemzetgazdaságot érintő következményeinek gyengítése érdekében a kormány tavaly fizetési moratóriumot rendelt el, amit legutóbb október 31-ig hosszabbított meg változatlan feltételek mellett, jövő júniusig pedig még egy haladékot kapnak azok, akik a pénzügyminiszter által nyilvánosságra hozott rászorultsági kritériumoknak megfelelnek. A kamat viszont a moratórium alatt is gyűlt és gyűlik, így az anno megkönnyebbülésként aposztrofált, hosszan tartó program már drasztikus mértékben felfokozott terhet rak az adósokra. Vajon mi a teendő?

Mi a jelenlegi felállás a moratórium rendszerében?

Az eddig ismert szeptember helyett október vége lett a többször meghosszabbított törlesztési moratórium finise a jelenlegi feltételek mellett, a pénzügyminiszter prognosztizálása szerint azonban egyes rászoruló csoportok továbbra is igényelhetik a fizetési haladékot. Ebbe a csoportba tartoznak a nyugdíjasok, a gyermekesek, a gyermeket várók, a közmunkások, illetve azok köre, akiknek kimutathatóan csökkent a fizetése az előző évhez képest.

Mi az aktuális bankügyi helyzet az országban?

Nyilvánvaló, hogy a több mint másfél éve tartó moratórium hatalmas gazdasági károkat determinált a banki szférában. Ennek ellenére az alacsony MNB ráták, illetve a különböző lakossági és vállalati válságmentő hiteltermékek értékesítése jóvoltából a bankok busás hasznot tehettek zsebre az alacsony kamatok ellenére is az MNB által támogatott jutalékrendszer hatására. Pillanatnyilag ezzel „be van tömve” a szájuk, némileg kompenzálva is érezhetik magukat, de eközben trónolnak a nem fizetett hitelek állományán. A hitelezési őrület a jelenlegi keretek között is nyomja fel az ingatlanpiac paramétereit, vagyis bőven megvan a fedezeti biztosítékuk, a körülmények tehát mégis inkább nekik játszanak.

Mit tesznek a bankok a moratóriumok végeztével?

Elképzelhető, hogy a pénzintézetek már készítik elő a hitelszerződések felmondását? A pénzügyi összeomlás szélén álló, hiteltartozással rendelkező honfitársaink számára közeleg a financiális apokalipszis? Lehetséges, hogy a bankok tömeges nagyságrendben mondják fel a fizetésképtelen adósok számára a már folyósított lakáshiteleket? Mi lesz, ha kiderül, hogy ez egy rengeteg embert érintő, kommersz procedúrává növi majd ki magát? Előfordulhat több ezres végrehajtási hullám? Megannyi kérdés, amire a jelenlegi körülmények közepette nehéz megadni a pontos választ. Az biztos, hogy a fenyegetettség és kiszolgáltatottság jeges hullámának dermesztő szele megérinti az érintetteket.

Mit lehet tenni ügyféloldalról?

Simán lehetséges, hogy az a bölcs, aki megragadja a pillanatnyi, jelenleg még felfelé szálló ingatlanpiaci lufit, és a lehető legnagyobb lendülettel eláll egy teljesíthetetlen hiteltartozástól. Momentán még jól eladhatóak az ingatlanok, de a magyar ingatlanpiac is a kivárás és bizonytalanság időszakát éli napjainkban, így ahogy sok más területen, itt sem igazán lehet tudni, hogy mit hoz a holnap a koronavírus-járvány miatt kialakult instabil helyzetben.

Mi a menet, ha valaki nem tud tovább fizetni?

Az a követelésállomány, amelynek érvényesítését a bankok már nem tudják a fennálló szerződések keretei között megoldani, előbb vagy utóbb a követeléskezelési szektorba kerül. A követeléskezelők száma igencsak megugrott a 2020-as esztendőben, ami nem véletlen. Az általuk kezelt ügyfélállományból és a késedelmes fizetések növekvő arányából már most jól körvonalazódik, hogy a hitelmoratórium végleges lejártával sok, a halasztás okán védettséget élvező ügyfél hirtelen komoly fizetési gondokkal és a meghosszabbított futamidő kihívásával szembesül. Ha lejár a fizetési haladék, és követeléskezelőhöz kerül egy ügy, akkor a legtöbbször borzasztóan nehéz az egyezkedés. Ha az ügy nem ér révbe, jelentős kamattal egy következő követeléskezelőhöz kerül az eset, természetesen az is ráteszi a maga részesedését a történetre, majd ez megy egészen addig, amíg el nem érik a teljes fedezet értéket. Ilyenkor egy adós tulajdonképpen pénzautomataként kénytelen funkcionálni, amit addig ürítenek, amíg pénz jön belőle. Nem valószínű, hogy ez a hatékony ügykezelési eljárás.

Az AdósPajzs módszerével gyorsabban, gazdaságosabban lehet eladni a terhelt ingatlant

Az AdósPajzs programjában több pénzügyi terület szakembereinek évtizedes tudása kerül összehangoltan bevonásra egy probléma megoldására. Ezzel az ingatlan kikerül a végrehajtás alól, az eladósodott tulajdonos pedig újra bankképessé válik és egy új, kiszámítható pénzügyi pályára kerül. Ha valaki kifejezetten eladni szeretné az ingatlanát, hogy így rendezze az adósságát, ebben az esetben is segítő jobbot nyújtunk, elintézzük, hogy ne maradjon tartozás az ingatlan elpasszolása után. Ingatlanközvetítő csapatunk kifejezetten a terhelt ingatlanok értékesítésében szerzett tapasztalatot, ezekre specializálódott. Tudjuk, hogyan kell eladni a terhelt ingatlant, hogy közben maximalizálhassa a piaci árat az eladó. Munkánkat pénzügyi szakértők segítik, hogy a csőd szélén álló ügyfél a lehető legjobban jöjjön ki az ügyletből.