Jópárszor futtottam bele a címben szereplő kérdésbe. A rövid válasz: nem.
Persze az más kérdés, hogy a KHR-ben lévő szerződéses adataink milyen feltételek esetén törlődnek. Ha erre egyáltalán szükségünk van.

Rajta van a KHR-en? Lehet, hogy ez nem is akkora baj, ha jobban megismeri a tényeket…

Sokszor elég zavarosnak tűnnek a különböző információk arról, hogy mi az a KHR, miért jó vagy rossz, ha rajta adatok vannak rólunk, hogyan lehet lekerülni róla.
Ezért kezdjük azzal, hogy tisztázzunk néhány dolgot a KHR-rel kapcsolatban, mely státuszok mivel járnak. Majd nézzük meg, milyen estekben tudunk segíteni Önnek, szükséges-e az adatainak a KHR listáról törlése vagy sem.

Mi a KHR és mi a BÁR?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények közösen fenntartott hitelinformációs adatbázisa, amiben minden hitelfelvevő ott van a szerződésének adataival.

A köznyelvben sokszor BÁR lista néven (helyesen BAR, azaz Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer) is emlegetik, ezt a rendszert korábban használták a hitelintézetek.
A BAR egy negatív listás adósnyilvántartás volt, így csak azoknak az adósoknak az adatait kezelte, amelyek hitelszerződéseik visszafizetése kapcsán már mulasztásba estek.

Ezzel szemben a KHR nem csak fizetési késedelmek nyilvántartását szolgálja, így a KHR „listára kerülni” már nem negatív jelző önmagában.
Célja a hiteligénylők hitelképesség megállapításának elősegítése és a túlzott mértékű eladósodás megakadályozása.
A KHR minden hitelszerződést, fizetési késedelmet, mulasztást, csalást, visszaélést is nyilván tart.

KHR lista törlése

Negatív és pozitív lista

A KHR rendszer szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás törlesztéseket pozitív vagy negatív listákra.

Negatív lista:
Újabb hitel felvételekor a gond azzal szokott lenni, ha Ön a KHR negatív listájára került fel, mert akkor hiteltörlesztése nem volt kifogástalan, és ezért a hitelintézet óvatosságból nem kíván ügyletet kötni önnel.
Kétféle státuszban szerepelhet rajta: aktív vagy passzív 

  • Aktív státusz, ha 90 napnál régebbi, a minimálbérnél nagyobb összegű lejárt tartozása van.
  • Passzív státuszba akkor kerül, ha voltak fizetési problémák, de már rendezte a tartozását. Ez a státusz 1 vagy 5 évig tart, attól függően, hogy Ön a teljes tartozását rendezte-e vagy megegyezett egy más összegben, illetve engedményben a követelés jogosultjával. Előbbi esetben 1 év múlva törlődik ez a státusz, utóbbinál 5 év múlva kerül törlésre.

Pozitív lista:
Ezzel szemben, ha Ön a KHR pozitív listáján szerepel, az előnyös is lehet, hiszen a bankot arról tájékoztatja, hogy Ön egy korábbi adósságát rendben visszafizette. Tehát Ön egy jó ügyfél, érdemes újra hitelezni. Ebben az esetben Ön rendelkezhet arról, hogy fent kíván-e maradni ezen a listán 5 évig vagy töröljék onnan a szerződéses adatait.

Tehát csak akkor rendelkezhet arról, hogy lekerüljenek a szerződéses adatai a KHR-ről, ha Ön egyébként rendben fizette a tartozását. Ha negatív listán szerepel passzív státuszban, akkor ez nem az Ön döntése.

Hogyan győződhet meg arról, hogy milyen bejegyzések vannak Önről a KHR-ben?

A Saját Hiteljelentés (SH) lekérdezése, vagyis, hogy szerepel-e a KHR listán bármelyik magyar pénzintézetnél ingyen kérheti. Az Önről nyilvántartott adatokról bármely KHR-hez csatlakozott pénzügyi szervezetnél kérhet tájékoztatást:

  • milyen adatok szerepelnek Önről a KHR-ben, illetve melyik intézmény adta át ezeket,
  • ki, mikor és milyen jogcímen fért hozzá ezekhez az adatokhoz.

Fordulhat közvetlenül a KHR rendszerét üzemeltető BISZ Zrt.-hez is, az SH lekérdezése ebben az esetben is díjmentes. A kérelmének eredményéről – törvényi határidők alapján – levélben, vagy kérése esetén e-mailben is kaphat hivatalos tájékoztatást.

Tényleg baj, ha rajta vagyok?

Ahogy a fentiekből is kiderül, az hogy az Ön adatai a KHR-ben szerepelnek önmagában nem baj.
Ez a rendszer alapvetően egy pozitív adós lista, mely a hitel és hitel jellegű szerződéseket tartja nyilván, mind magánszemélyek, mind pedig cégek vonatkozásában.
Ezen kívül kezeli a szerződésekhez tartózó események, fizetési késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatait is.

Igazából az a kérdés, hogy pozitív vagy negatív listán szerepel-e, illetve aktív vagy passzív státuszban.

Hogyan kerülhetek le a KHR listáról?

Ha Ön pozitív listán szerepel, nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul-e a pozitív (azaz a nem mulasztással, visszaéléssel kapcsolatos) hiteladatainak KHR-ből történő lekérdezhetőségéhez.

Ha igennel nyilatkozik, akkor a szóban forgó problémamentes kölcsönszerződés adatai a lezárást követően 5 évig a KHR-ben maradnak. Ezt a nyilatkozatát az 5 éves periódus alatt bármikor módosíthatja.

Ha nemmel nyilatkozik, akkor a szóban forgó lezárult problémamentes kölcsönszerződés adatai törlődnek a KHR-ből. 

Ha Ön negatív listán szerepel és aktív a státusza, akkor valamilyen módon rendeznie kell a még élő követelést:

  • A teljes tartozás kifizetésével, ami után 1 évre passzív állományba kerül.
  • Engedménnyel történő megszűnés – ha ilyenben sikerül megállapodnia a követelés jogosultjával – esetén 5 évre passzív állományba kerül.
  • Árverezéssel történő kiegyenlítéssel, ami után 5 évre passzív állományba kerül.

A szerződés átütemezésével – ami lehet például a futamidő meghosszabbítása, a törlesztés módjának megváltoztatása – az aktív státusza nem szűnik meg.

Ha Ön negatív listán szerepel passzív státuszban, akkor alapesetben ki kell várnia az 1 vagy az 5 évet, hogy a szerződéses adatai lekerüljenek a KHR-ről. Azonban ebben a helyzetben – bizonyos feltételekkel – mi tudunk segíteni Önnek, hogy ezt még se kelljen kivárnia. Ezért érdemes jelentkeznie a lenti űrlapunkon keresztül.

Ha egyáltalán nem rendezi a tartozását, akkor a mulasztás bekövetkezését követő 10 év elteltével törlődnek csak az adatai a KHR-ből.

Az AdósPajzsnál mi így segítünk

Nézzük végig a négy esetet:

Ha Ön pozitív KHR listán szerepel és rendben fizeti a tartozását, akkor lehet, hogy nincs is dolgunk egymással. Akkor érdemes mégis hozzánk fordulnia, ha szeretné ezt a hitelét lecserélni és a jelenlegi bankjával nem tud megegyezni átütemezésben, módosításban és más bank sem ad kölcsönt valamiért a meglévő tartozása kiváltására. Könnyen lehet, hogy mi tudunk alternatívát kínálni Önnek.

Ha Ön pozitív KHR listán szerepel és a tartozását rendezte, akkor vagy fent hagyja az adatait a KHR-ben vagy kéri a pénzintézetet, hogy töröljék. Ebben az esetben – ugyan úgy, ahogy a fenti esetnél – akkor érdemes beszélnünk, ha újabb hitelt szeretne felvenni, de eddig nem sikerült egy bankkal sem megegyeznie, mert a jövedelme nem megfelelő, a hitelcélját nem fogadják el, stb. Elképzelhető, hogy mi tudunk megoldást kínálni Önnek.

Ha Ön negatív KHR listán aktív státuszban van, tehát lejárt tartozása van, amit még nem sikerült rendeznie, akkor a fennálló tartozásának a rendezésére és a KHR-ről való lekerülésre komplex megoldást tudunk adni Önnek.

Ha Ön negatív KHR listán passzív státuszban szerepel, és ezért nem kap kölcsönt hitelintézettől, szintén keressen meg minket az alábbi űrlapon keresztül, hogy megvizsgálhassuk, milyen megoldást tudunk Önnek kínálni.

KHR listás adós ügyekben kérem olvasson tovább itt!