Bizonyára találkozott már ezekkel a címekkel:

Tavaly háromezer kilakoltatás történt Magyarországon
Az esetek kétharmadában ingatlanárverés után tettek utcára lakókat és családokat, májusban pörögtek fel igazán a végrehajtások. (Népszava)

Visszatérhet lakásába a nyáron kilakoltatott 79 éves budafoki férfi 
A képviselő-testület megszavazta, hogy újra felajánlják a férfinak a korábbi lakását.
(HVG)

Közel háromezer kilakoltatás történt tavaly 
Sok adósnál előbb elárverezték az ingatlant, a lakókat azután tették ki. (HVG)

A magyar utca adóssága
A devizahitelesek megmentéséről szóló győzelmi jelentéseket sosem tudta, és ma sem tudja elnyomni a végrehajtási eljárásba belebetegedett vagy kilakoltatott adósok… (Népszava)

(Az AdósPajzs elkötelezett a kilakoltatások megállításáért, melyekről bővebben itt tájékozódhat.)

Csupán az elmúlt 4 évben…

13.470 “ingatlankiürítés” történt Magyarországon a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása alapján. Gyakorlatilag minden évben meghaladta a háromezret a kilakoltatások száma 2016 és 2020 között.

Főképpen a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelenségéből fakad ez a szám, de ezek közé számolják az üzlethelyiségek kiürítését is. Csupán a kiürített ingatlanok számát és nem az abban korábban lakó személyek számát mutatja.

Ha a személyek számát is ismernénk még megdöbbentőbb adat borzolná a kedélyünket. Mintha egy teljes kisvárost lakoltattak volna ki…

Arról ne is beszéljünk, hogy sok gyermek került emiatt állami gondozásba.

Volt aki a főbérlője adóssága miatti kilakoltatás következtében került egyik pillanatról a másikra az utcára.

Ebből az óriási számból 8.100 esetben “lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás” is történt ezen ingatlankiürítések során az elmúlt négy év alatt, a végrehajtói kar nyilvántartása alapján. Természetesen, a pórul járt devizahiteles családok elárverezett lakásai tartoznak ide. Emellett 2016 óta összesen 797 jogosulatlan lakáshasználóval szemben léptek fel.

kilakoltatás

Összehasonlításként…

Korábban, a hitelválság elmélyülése előtt jóval kisebb volt az utcára kerültek száma:

  • 2012-ben mintegy 700 lakóingatlant árvereztek el és adtak másnak birtokba,
  • 2013-ban 550-et
  • 2014-ben viszont kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján. 

Megdöbbentő történet flegma hivatalokról

Egy édesanyával történt meg, hogy egy pénteki napon két rendőr jelent meg náluk, akik a hölgy fiával közölték, hogy hétfőn tíz órakor el kell hagyniuk az otthonukat, mert a végrehajtó rendőri segítséget kért a kilakoltatásukhoz. Miközben semmilyen értesítést, hivatalos dokumentumot nem kapott arról, hogy a végrehajtó a konkrét dátum megjelölésével felszólította volna az ingatlana elhagyására

Elmentek a kerületi rendőrkapitányságra, ahol elmondták nekik, valóban megkeresést kaptak a végrehajtótól, hogy hétfőn tíz órára vonuljanak ki és biztosítsák a személyes biztonságát a végrehajtónak.

Ezután elmentek a kerületi jegyzőhöz birtokvédelmet kérni, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre is, hogy feljelentést tegyenek a végrehajtó és a két rendőr ellen. Mindkét helyen elutasításra találtak azzal, hogy hivatalos személlyel szemben feljelentést csak ügyfélfogadási időben lehet tenni.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pedig közölték velük, hogy nincs ügyeletes bíró.

Ezután a hölgy felhívta a végrehajtó-helyettest, aki azt közölte vele, hogy nincs szükség a bizonyításra. Saját maga által kiállított jegyzőkönyvvel tudja igazolni a saját maga általi kézbesítést. Majd durván felszólította az édesanyát, hogy azonnal kezdjen pakolni és a hétvégén hagyják is el az ingatlanukat.

Sajnos ez a történet is alátámasztja, hogy a törvények nem feltétlenül az igazságosság mentén íródnak. Ráadásul azok a hivatalnokok, köztisztviselők – akik akár segíthetnének is a bajba jutottakon  – az együttérzés szikrájával sem rendelkeznek a szívükben.

Egy kis fellélegzésnyi időt adtak…

2019 októberének második felére egyre több budapesti kerület polgármestere függesztette fel a kilakoltatásokat.

2020. március 24-én a Magyar Közlönyben megjelent, hogy másnaptól a kormány felfüggesztette a kilakoltatási és végrehajtási eljárásokat – a vírus okozta – veszélyhelyzet időtartama utáni 15. napig.
Ezen időszak alatt végrehajtói kézbesítésre nem kerülhet sor, ugyanakkor a végrehajtók munkája nem állt le teljesen. A tájékoztatás, az egyeztetés az adósokkal, az elektronikus, postai kapcsolattartás folytatódik, tehát az ügyek addig is előreléphetnek, személyes kontaktus nem lesz a munka során.

Az adóhatóság által indított végrehajtások teljesen leálltak, kivételt ez alól a kötelező járványügyi intézkedések megsértése miatt kiszabott követelésekre folytatott eljárások jelentenek.

Hogy a vészhelyzet időtartama után milyen rend áll vissza a végrehajtásoknál, ma még nem tudható.
Ha a kilakoltatások menetében minden visszaáll a korábbi időpontra, akkor félő, hogy tömegek veszíthetik el otthonukat. A követeléskezelők éhesen várják majd azt a pillanatot, amikor újra rávethetik magukat az adósokra, hogy realizálják a hasznukat.

Sajnos könnyen lehet, hogy akkorra viszont sok adós, akinek egyébként még lett volna esélye a törlesztésre, elveszíti a munkahelyét és teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek családok. Mi, az AdósPajzsnál igyekszünk minél több ilyen eset megelőzésében segíteni.